Helberg > Familie > LoubereSearch | Sitemap
Ander schilderwerk
< vorige | volgende >Snow B.V.

Loubere

zelfportret van Juan Loubère De weinig familiezieke kleinkinderen rond Germaine Elise Suzanne Henriette Loubère (16 juli 1903) die nog in Nederland wonen, zijn op 6 september 2009 door tante toch bijelkaar gebracht (ik zou bijna zeggen bijeengedreven) om te praten over kunst. En dan niet zomaar kunst: familiekunst.

Doorgaans kun je daar weinig interessants over zeggen, maar dat geldt voor deze familie niet, integendeel!

Juan Batiste Loubère was kunstschilder met, naar ik vernomen heb, een Prix de Rome in de prijzenkast. Hij is geboren in Malaga (Aramits) op 17 juni 1867 en overleed aan maagkanker in 1916. In mijn herinnering heb ik nog talloze tekeningen van zijn dochter Germaine voor ogen: prachtig waren ze. Zij overleed op 22 februari 1982 na een kleurrijk leven. Tante is bij Sjeng van Dalsum in de leer geweest en maakt erg mooie schilderijen, etsen ben ander werk. Volgende generaties laten de traditionele beeldende kunst links liggen, maar zoeken absoluut met succes de creativiteit op. Sommigen zijn daar al jaren professioneel mee bezig.

Het zelfportret van mijn overgrootvader was de aanleiding van ons theekransje en natuurlijk ook meteen het klapstuk van de dag. Het is gerestaureerd door een Portugese die het helaas niet precies kon dateren (1st half 20 c.). Het gebruik van bijvoorbeeld goudverf was eerder niet te zien, nu glimt het je puur functioneel toe op het voorhoofd van de schilder. Het schilderij rouleert bij de vijf genoemde kleinkinderen van Germaine; ieder kan er een jaar van genieten.

portret door Juan Loubere Een ander schilderij van Juan Loubère heeft de tand des tijds, met enige hulp, prima doorstaan. Het portret uit 1890 is dat van een slapende man. Het schilderij meet 60x75cm en is op doek geschilderd. De lijst dateert van ongeveer 1992 toen het werk gerestaureerd werd.

Verder binnenkort op deze site nog meer werk van Juan Loubère dat rondzwerft in onze familie: de visboer, wasvrouw, man aan tafel en een portret van Juan dat door een ander is geschilderd. Het wordt waarachtig tijd voor een pagina op wikipedia!