Helberg > Persoonlijk > Joost > Vakantie > RomeSearch | Sitemap
Rome
< vorige | volgende >Snow B.V.

Rome

paard in de middelste fontein Piazza Navona Ons appartement aan het Piazza Navona (voorjaar 2009) kijkt uit op fonteinen van, ondermeer, Gian Lorenzo Bernini. Hij maakte fantastisch mooie beelden die daadwerkelijk larger than life zijn.

Deze week in Rome konden we zonder problemen elke dag in een ander restaurant eten zonder meer dan 100 meter te lopen. Met het Piazza onder je raam kun je niet veel meer wensen. Eten in Rome is overigens goed te doen en niet eens heel erg duur. Althans, je kunt het zo duur maken als je zelf wilt. In het voorjaar is de stad nog niet zo heet. Ook in Rome zouden ze er goed aan doen wit asfalt te gebruiken, dat scheelt twee tot drie graden celsius; in de zomer geen overbodige luxe. torso in middelste fontine Piazza Navona Rome is een oude stad, maar toch redelijk goed met rolstoel te berijden. Dat bleek niet alleen uit ons bezoek, maar ook uit de aanwezigheid van Jan Blokker die we in een straatje tegemoet liepen. Zoals voor zoveel dingen in Italie geldt, is er voor rolstoelen erg weinig geregeld. Maar de mensen zijn echter aan alle kanten bereid om dit meer dan goed te maken met hun dienstverlenende instelling.

Zo kwamen we vroeg in de avond bij een grote ijszaak, waar, net als bij Il Mulino in Utrecht om 19:00, de rij tot op straat reikte. Iemand van het winkelpersoneel zag ons en vroeg op straat wat we wilde hebben. Ze haalde bonnetjes bij de kassa en gebaarde dat we samen met haar de rij (ik telde zo'n 50 mensen) konden passeren. Bij de ijsbalie bestelden we direct de ijsjes.

Ook bij het verlaten van het lage deel van de Trevi fontein (ook Bernini) werden we door een omstander geholpen.

zuidelijke fontein Piazza Navona midden fontein Piazza Navona noordelijke fontein Piazza Navona

Op het Piazza zijn drie fonteinen te bewonderen (hier respectievelijk zuid, midden en noord). Vanwege de vorm van dit plein (het was vroeger een paardenrenbaan, denk aan de film Ben Hur), staan de fonteinen een flink eind uit elkaar. De zuidelijke fontein op de foto wordt net schoongemaakt. Alleen de middelste (La Fontana dei Quattro Fiumi) is geheel van Bernini. De andere twee (Fontana del Moro en de Fontana del Nettuno zijn voornamelijk door Giacomo della Fontane del Tritone Porta gemaakt.

Bernini vind je op meer plekken terug, veelal op loopafstand van Piazza Navona. Op het Piazza Barberini staat een fraaie fontein van Bernini: de Fontana del Tritone. Je kunt er heerlijk ontbijten met verse sinaasappelsap en de heerlijkste sandwiches aan de rand van het plein bij Pepy's Bar. Je wordt buitengewoon vriendelijk en zeker niet opdringerig binnengeloodst en vervolgens kun je genieten van een, overigens kostbaar, ontbijt.

Fontane del Tritone Een van de bekendste kunststukken van Bernini is de Fontana di Trevi . Op een willekeurige voorjaars- of zomeravond kun je over de hoofden lopen en wordt het beeld ontsierd door kraampjes met toeristische Fontane del Tritone rommel. Toch weerstaat de beeldengroep deze aanslag met verve. Je kunt rustig een half uur uit trekken voor een bezoek aan deze fontein. Prettig is natuurlijk dat je niet altijd omhoog hoeft te kijken, je kunt het hoger op zoeken tot aan de straat toe. Je bent dan op gelijke hoogte met enkele beelden. Een bezoek aan deze fontein met rolstoel is alleen te doen op rustige momenten.